Cum e „TEATRUL DE DUPĂ CORTINĂ” au învățat pedagogii în Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO

În luna februarie Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova a organizat tradiționalul seminar destinat de această dată conducătorilor de cercuri teatrale, Seminarul Național instructiv-practic cu genericul: „TEATRUL DE DUPĂ CORTINĂ”.
Evenimentul a găzduit pese 50 de cadre didactice conducătorilor de cercuri teatrale din cadrul Centrelor de creație din toată țara. Aceștia au parcurs un curs de instruire de la pedagogi cu renume, actori și oameni de talie națională.
Timp de o zi organizatorii evenimentului au ținut cont de obiectivele seminarului și au plasat accentele pe valorificarea tehnicilor de vorbire scenică prin intermediul monologului, cum să utilizează improvizației şi aptitudinea creativă în actul teatral, cum dezvoltăm abilitățile de corelare a dicției cu mișcarea şi sarcina scenică și cum formăm abilitățile de relaționare în scenă şi societate.
Alături de Vera Mereuță, profesor universitar, departamentul Arta actorului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice pedagogii au despicat rolul monologului în arta vorbirii scenice iar Mihai Fusu, șef departament Arta actorului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a oferit o oră practică dedicată improvizației scenice. La finele seminarului Oleg Mardari, lector universitar, departamentul Arta actorului, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a provocat participanții seminarului să descopere o nouă direcție în mișcarea și ritmul din spațiul scenic.
Aducem sincere mulțumiri formatorilor pentru munca depusă în perfecționarea cadrelor didactice din domeniul teatral, aceștia la rândul său au plecat cu emoții pozitive și cu un certificat de dezvoltare profesională, dar cel mai important lucru realizat rămâne a fi experiența trăită..
În luna martie Centrul Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO așteaptă specialiștii din domeniul picturii la un nou seminar național instructiv-practic.