Educația Non-Formală& Educația Extrașcolară
- luni, 28 mai 2018
- Publicată în: Noutăţi Programe de mobilitate pentru copii și tineret Știri

„Educația Non-Formală& Educația Extrașcolară- realizări și perspective”, acest subiect a fost discutat în cadrul atelierului de lucru organizat în data de 24 mai 2018, de către Centrul ARTICO.
Scopul evenimentului a fost de a aduce în prim plan constrângerile și oportunitățile privind dezvoltarea educației extrașcolare în Republica Moldova.
La discuție au participat directori-adjuncți ai Centrelor pentru Copii și Tineret, metodiști, profesori la Școli de Artă, iar parcursul activității a fost moderat de dl Serghei Lîsenco.
Participanții au abordat subiectul mai multor constrângeri cu care se confruntă instituțiile prestatoare a serviciilor de educație non-formală/ extracurriculară, printre care: sintagma corectă pentru tipul de educație: „educație non-formală” sau „educație extrașcolară”, prestată; Unificarea Nomenclatorului Statelor de Personal; Lipsa unor standarde pentru serviciile din acest domeniu; și altele.
După ce au fost identificate mai multe probleme din activitatea acestor instituții, participanții la discuție au fost împărțiți în grupuri și au identificat potențiale soluții. S-au formulat propuneri pentru Reglementarea Calității Serviciilor (Identificarea Statutului; Adaptarea Regulamentelor de funcționare la realitățile actuale; Stabilirea Nomenclatorului serviciilor prestate pentru fiecare profil de activitate; Standarde de evaluare a calității serviciilor elaborate reieșind din specificul fiecărui profil în parte); pentru Reglementarea Resurselor Umane (Necesitatea Nomenclatorului serviciilor gratuite și contra-cost; Precizarea Mecanismului de gestionare a resurselor din prestarea serviciilor contra-plată; Realizarea unui studiu de identificare a intereselor copiilor); pentru Reglementarea Statelor de personal (Tarifare în concordanță cu tarifarea în învățământul general; Elaborarea Nomenclatorului privind prestarea serviciilor gratuite).
În cadrul discuției, majoritatea participanților s-au simțit implicați, fiecare opinia a fost luată în considerare.
Menționăm că acest atelier a fost primul de acest gen și în curând urmează alte activități interesante. Pentru a afla despre ele, urmăriți pagina noastră www.artico.md și fiți alături de noi.