Importanța și valoarea feedback-ului în traseul profesional
- marţi, 4 mai 2021
- Publicată în: CarieraMeaActivități Sesiuni de informare Știri

Feedback-ul are o importanță deosebită pentru evoluția în carieră, atât pentru cel pe care îl primește, cât și pentru cel pe care îl oferă colegilor, angajaților sau superiorilor săi. Modul în care îți exprimi punctul de vedere referitor la o situație, la o sarcină sau la o idee, reflectă abilitățile tale de comunicare, gândirea critică și aptitudinile tale de evaluare obiectivă.
Aceste lucruri importante și nu numai, au fost discutate la o nouă sesiune din seria „Soft Skills 4 Career ” organizat în cadrul proiectului Cariera Mea al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, în data de 22 aprilie.
Care este importanța unui feedback sănătos și cum acesta poate fi valorificat, a relatat Didenco Andrei, psiholog la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, pentru zeci de tineri din țară. Pentru început au fost stabilite definițiile feedback-ului, menționând deosebirile dintre critica pozitivă și critica negativă.
Feedback-ul ar trebui să fie unul constructiv, având scopul de a-i sugera persoanei căreia îi este destinat câteva posibile îmbunătățiri ale comportamentului. Pe de altă parte, acesta nu ar trebui să jignească persoana respectivă sau să fie formulat vag, fără a specifica criteriile pe care se bazează judecata, feedback-ul este mereu axat pe activitate și nu pe persoană.
În continuare la eveniment au fost oferite recomandări pentru a livra un feedback corect, bazat pe onestitate, obiectivitate și respect. Împreună cu participanți s-a analizat diverse situații și studii de caz , pentru a forma competențele necesare acordării unui feedback constructiv.
În partea aplicativă a sesiunii, tinerii au exersat în oferirea de formule pe care le pot utiliza atunci când structurează un feedback. Cele patru formule sunt:
- “Micro-da”, prin care încercăm să obținem un răspuns pozitiv din partea celui căruia dorim să îi oferim feedback;
- “Data Point”, ce reprezintă o descriere obiectivă, fără completări personale a situației despre care discutăm;
- „Impact”, prin care specificăm consecințele aspectului negativ despre care vorbim;
- “End on a question”, o încheiere a feeback-ului cu o solicitare a părerii celuilalt.
Pe lângă aceste formule, este folosită și tehnica „Sandwich” pentru a crea unele posibile modele de feedback, ceea ce presupune inițierea și încheierea feedback-ului cu o remarcă pozitivă și includerea criticii la mijloc, pentru a nu descuraja persoana căreia îi este destinată. Participanții au fost dispuși să aleagă metoda pe care o consideră cea mai potrivită și s-au implicat în desfășurarea sesiunii, împărtășindu-și punctul de vedere și adresând întrebări.
„Așadar, prin intermediul sesiunii „Valoarea feedback-ului în traseul profesional”, am reușit să practicăm diverse moduri de oferire a unui feedback, dar și să dezvoltăm abilitatea de a ne oferi feedback nouă înșine sau de a solicita feedback celor din jur” a menționat Patricia Nistor, participanta sesiunii.