O nouă realizare a tinerilor implicați în proiectele Erasmus+
- luni, 11 noiembrie 2019
- Publicată în: Programe pentru tineri (Erasmus+) Știri

Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO a dat curs invitației unui nou proiect Erasmus+ „Theatre As a cultural Heritage” care a derulat în luna octombrie în Georgia. Astfel, alături de voluntarii recrutați din Republica Moldova au fost și participații din Letonia, Georgia, Polonia, Estonia, Lituania și Ucraina.
Timp de două săptămâni tinerii au conturat scopul training-ului: de a vedea diferența dintre culturi și a câștiga cunoștințe și metode noi de lucru cu tinerii care sunt interesați de arta teatrală. Dezvoltarea competențelor participanților în planificarea educației non formale și procesele de învățare interculturală. Pentru a explora mai profund patrimoniul cultural din diferite țări.
„Pentru că sunt pasionată de teatru, încerc să mă implic în diverse proiecte teatrale. Unul din ele a fost „Theatre as a cultural Heritage” proiect Erasmus +, care a lăsat o amprentă frumoasă în sufletul meu, de ce? Pentru că în afara ocaziei da a-mi încerca abilitățile de actor și regizor, am cunoscut oameni de la care am învățat câte ceva, am petrecut timpul frumos în locuri deosebite care mi-au dat o doza mare de inspirație și energie pozitivă. Vreau sa menționez faptul ca acest proiect m-a învățat ceva foarte important și anume cum să lucrezi în echipă și aici vreau sa le mulțumesc colegilor mei pentru ajutor, susținere, implicare și buna dispoziție, asta ne-a ajutat să fim cea mai bună echipă!!!! Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc organizației Erasmus+ și Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO pentru aceasta experiență frumoasa și perfect organizată!” a relatat Violeta Popov.
Peter Raicu un alt participant „Theatre as a cultural Heritage” spune: „proiectul în cadrul Erasmus+ care a făcut să mă simt iarăși un copil, să trezesc din nou emoțiile de mult uitate în dulapul de la care am pierdut cheile. 8 zile în care am fost înconjurat de oameni frumoși, de lucrări practice , workshop-uri, de momente atât de serioase cât și de hazlii, care mi-au dat de înțeles încă o dată că teatrul este unul din elementele esențiale ale vieții. Teatrul apropie și dezvoltă relațiile dintre oameni , grupuri și popoare.
Timp în care am reușit sa călătoresc prin 7 țări: Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Ucraina, Georgia și Moldova, aparent diferite dar cu un nucleu comun – pasiunea față de artă, pentru acest fapt un MARE mulțumesc echipelor fiecărei țări care au redat atât de expresiv tradițiile și cultura baștinei lor. M-am întors acasă cu un bagaj plin de emoții pozitive, cu bateriile încărcate pentru a atinge noi scopuri și cu o mulțime de amintiri care ferm vor rămâne ca o poveste care va fi povestită nepoțeilor mei.
Mulțumesc din suflet ARTICO pentru posibilitatea de a participa și pentru un Team Leader extraordinar. Dionisie, Violeta, Ludmila, Mihaela – am avut ocazia să fiu parte din cea mai tare echipă – MULȚUMESC !”
Dionisie Tuceacov a relatat impresiile sale despre proiect: „am avut plăcerea să particip la proiectul Erasmus + „Theatre as a cultural Heritage”, timp pe care l-am petrecut în orașul Bakuriani din Georgia, am avut un program încărcat cu activități ce presupuneau demonstrarea culturii fiecărei țări, abilitățile actoricești ale participanților și simplu schimb de experiență dintre tineri. La acest proiect am aflat cultura altor țări, mi-am făcut mulți prieteni, am avut posibilitatea de a-mi prezenta și de a mă împărți cu cunoștințele mele despre teatru. În cadrul acestui proiect am avut ocazia de a crea un performance superb cu participanții, care l-am prezentat la final. Acest performance și celelalte activități mi-au lăsat multe amintiri și emoții pozitive pe care încă foarte mult timp n-o sa le uit. Teatrul unește oamenii și îi învață, ca nu-i important din ce tara ești, dacă îți place arta și ești om bun atunci puteți crea împreună ceva foarte frumos. Ceea ce și am creat noi, prezentând la sfârșitul proiectului copiilor din școala din Bakuriani. Acele emoții pe care le-am primit din partea copiilor, care nu au posibilitatea de a privi teatru, au lăsat o pata în inima mea. Mulțumesc pentru această ocazie de a participa în acest proiect internațional de schimb intercultural.”
„Teatrul este barometrul cultural a unei națiuni, respectiv dacă vrei să cunoști o țară, un neam, o cultură, trebuie să mergi la teatru. Proiectul ERASMUS+ „Theatre as a Cultural Heritage” a avut drept scop: schimbul intercultural prin intermediul frumosului, a artei, a teatrului și acest obiectiv a fost cu succes atins datorită participanților talentați din cele 6 țări. Timp de 8 zile petrecute în Bakuriani, Georgia, am avut un program plin cu activități care au pus în valoare abilitățile actoricești ale participanților. De emoții deosebite am avut parte la prezentarea finală care a avut loc pe scena școlii din Bakuriani cu un public minunat, cu care am avut posibilitatea ulterior să interacționăm. Cu certitudine pot afirma că prin intermediul participării la acest proiect nu numai că am venit cu idei creative și noi prieteni, dar am cunoscut alte 5 culturi cu specificul lor: teatru, dans, muzică ” a punctat Mihaela Racoviță
Bună ziua. Care ar fi procedura de înscriere la acest proiect? Vrau să fiu voluntar și să particip la diferite proiecte.