“Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – așa s-a desemnat poetul patriei, al neamului și al copiilor, Grigore Vieru. Astăzi, promotorul valorilor moral-spirituale ale neamului românesc ar fi împlinit 83 de ani și pentru a comemora opera, activitatea, precum și aportul cultural al poetului, beneficiarii Centrului Republican Pentru Copii și Tineret ARTICO au desfășurat un eveniment de excepție.
Talentați la superlativ și ghidați de mândrie, copiii au deschis ușile spre lumea artei, lecturii, erudiției prin prisma operei vierene. Ei au cântat despre sfintele valori precum mama, limba, natura, iar vibrațiile coardelor vocale nu au lăsat pe nimeni insensibil. Precum ploaia exprimată prin dansul Paparudelor, în sufletele spectatorilor picurau stropi de admirație și consimțământ spiritual.
Memorabile au fost și recitalurile de o muzicalitate și expresivitate rară, prin intermediul cărora copii au reușit să ne transmită cele mai profunde trăiri: iubirea, comuniunea omului cu natura, familia, dragostea de patrie și neam. Captând atenția, atât a artiștilor junori, cât și a părinților, recitalul ne-a convins că Grigore Vieru este poetul tuturor vârstelor, în opera căruia se poate regăsi fiecare dintre noi.
Cât despre participanți, ei nu au rămas restanțieri nici la capitolul artistism. Școala din pădure, în care animalele fac carte, reprezentată în viziunea copiilor ne-a alimentat spiritul cu calorii intelectuale. Și dacă dragostea copiilor pentru poezie se exprimă nu doar în cuvinte, aceștia au pregătit și o expoziție de ilustrații în baza operei vierene. Prin fiecare contur al creionului sau mariaj de culori, tinerii pictori au exprimat frumosul, bunătatea și iubirea aproapelui său, cultivate în versurile lui Grigore Vieru.
Acest eveniment ne-a demonstrat că poetul Grigore Vieru trăiește în noi, eternizându-se prin intermediul primei cărți de poezie pe care am citit-o cu ardoare, abecedarului cu care am inceput să cunoaștem universul, dar și dragostei pe care o trăim până la ultimul strop de viață.
În cadrul evenimentului au participat copiii și tinerii din:
- Teatrul dramatic ”Theatrum” (conducător Leșan Cristina);
- Teatrul de modă ecologică „Art-Avangard” (conducător Lozov Lucia);
- Studioul muzical-coral ”Lia Ciocârlia” (conducător Istrate Luminița);
- Studioul de balet ”Soarele” (conducător Stanislav Elena);
- Atelierul de dezvoltare a creativității artistice ”Expresii colorate” (conducător Stratulat Teodor);
- Cercul de pictură decorativă ”Culoarea magică” (conducător Covaliu Corina).
Completați-vă impresiile despre acest eveniment și atmosfera lirică care l-a însoțit, privind pozele de mai jos.