Reuniunea metodică republicană în domeniul extrașcolar desfășurată cu succes

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO a desfășurat, în data de 17 august, reuniunea metodică republicană în domeniul extrașcolar intitulată „Aspecte organizaționale pentru învățământul extrașcolar”.
Participanții reuniunii au fost peste 170 de specialiști al organelor locale de specialitate din domeniul învățământului, responsabili de activitățile extrașcolare dar și directorii instituțiilor de învățământ extrașcolar: școli de arte/arte plastice și muzică, școli de sport, centre de creație din 33 de unități teritoriale ale țării. În ordinea zilei pe prim plan au fost discutate perspectivele învățământului extrașcolar în anul de studii 2020-2021 și prezentat Cadrul de referință al educației extrașcolare (nonformale) din Republica Moldova.
Despre aspecte organizaționale ale activității instituțiilor de învățământ extrașcolar în anul de studii 2020-2021, precum și despre regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice în vederea asigurării funcționalității instituției de învățământ în contextul epidemiologie COVID-19, au dialogat invitații reuniunii metodice: Andrei Chistol, secretar de stat în domeniul culturii, Ministerul Educație, Culturii și Cercetării, Viorica Marț, consultant principal, Direcția învățământ general, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ludmila Botnar, director, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO; Mariana Tutunaru, doctor în științe medicale, specialist Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
În deschiderea evenimentului dl. Chistol, secretar de stat în domeniul culturii, a menționat că în conformitate cu prevederile Codului educației al Republicii Moldova, învățământul extrașcolar este parte a învățământului general și asigură procesului educațional posibilități suplimentare de informare, documentare și dezvoltare.
Actualmente, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării este în proces de elaborare a Cadrului de referință al învățământului extrașcolar, care urmează să stabilească principiile de activitate pentru învățământul extrașcolar. Documentul a fost prezentat de dl Guţu Vladimir, doctor habilitat și membru al grupului de lucru asupra prezentului act.
Dna Ludmila Botnar, director CRCT a venit cu o incursiune amplă a posibilităților de participare a cadrelor didactice în activitățile Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, care actualmente, conform noului regulament vine să contribuie la consultarea metodică a instituțiilor extrașcolare din Republica Moldova.
Reuniunea a fost o îmbinare a teoriei cu practica în partea a doua a reuniunii, care a întrunit ateliere practice în care speakerii au dezbătut subiectul evaluări în învățământul extrașcolar în corespundere cu tipul instituției de învățământ extrașcolar. Astfel cei 170 de participanți au fost divizați în 4 grupuri de lucru după cum urmează:
- Centre decreație – moderator: Stela PETRUȘCA, director adjunct, CRCT; Natalia SPATARI, metodist, CRCT.
- Școli de arte șimuzică – moderator: Dorina-Alina BEȘLEAGA, director adjunct, CRCT; Natalia BLÎNDU, metodist, CRCT.
- Școli desport – moderator: Andrei GROSU, director, Școala sportivă de Box, Lupta Libera și Kickboxing;Ana BEZĂRĂU, metodist principal, CRCT.
- Specialiștii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului responsabili de activitățileextrașcolare – moderator: Viorica MARȚ, consultant principal, Direcția învățământ general, MECC; Ludmila BOTNAR, director, CRCT.
La revenirea în sesiunea plenară specialista ANSP, dna Mariana Tutunaru a prezentat regulile şi normativele sanitaro-epidemiologice în vederea asigurării funcționalității instituției de învățământ în contextul epidemiologie COVID-19 printre care: respectarea distanței de 1,5m între elevi, aerisirea sălilor de clasă după fiecare lecție, aflare copiilor în grup nu mai mare de 3 persoane pe timp de pauză și altele. Un act normativ mai detaliat urmează să fie aprobat în săptămâna curentă, iar ulterior expediat instituțiilor educaționale.