SESIUNE INFORMATIVĂ PRIVIND INTEGRAREA COPIILOR ÎN ACTIVITĂȚI SOCIO-EDUCATIVE – POST EVENT
- joi, 7 aprilie 2022
- Publicată în: Anunțuri Cabinetul Psihologului

La data de 6 aprilie 2022, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, în colaborare cu Terre des Hommes Moldova, a organizat o sesiune informativă dedicată incluziunii copiilor în activități socio-educative pentru cadrele didactice, conducători de cercuri și alți specialiști care interacționează cu copii, inclusiv cu copii din familii refugiate.
În această sesiune participanții au aflat mai multe aspecte ce țin de mediul socio-ecologic al copilului, care sunt factorii de risc în cazul copiilor și ce consecințe psihologice, psihosomatice și comportamentale pot apărea în urma acestora. În acest context, s-au relatat informații despre abordarea centrată pe supraviețuire ce se referă la respectarea drepturilor și a nevoii de supraviețuire, asigurarea securității și tratarea cu respect și demnitate a copiilor. Bunăstarea copiilor include aspecte, precum ar fi: sentimentul de conexiune, sentimentul de valoare, sentimentul de siguranță și sentimentul de respect.
Certitudinile care ar fi bine să le dețină fiecare copil, sau altfel spus, dezvoltate cu suportul adulților, sunt formate din resurse. Resursele interne și externe necesare copiilor se bazează pe convingeri, ca de exemplu: „Eu pot întreține acțiuni” – faptul că copilul știe că poate realiza acțiuni într-un mediu securizant; „Eu am legături” – copilul are încredere în sine, cât și în ceilalți; „Eu sunt unic” – copilul deține o identitate sănătoasă și are aspirații de viitor conform acestei identități.
În relația cu copiii, adulții le pot oferi mai multe opțiuni suportive și securizante pentru dezvoltarea acestora: afecțiune, încurajare, alternative de jocuri, rutina necesară, timp , ocazii de comunicare.
Tot așa, conform principiilor de lucru în abordarea psiho-socială, copiilor le sunt necesare:
- Valorizarea elementelor pozitive ale copilului şi familiei;
- Respectarea demnităţii şi individualităţii copilului/familiei;
- Valorizarea familiei ca mediu prioritar de îngrijire şi educare a copilului;
- Responsabilizarea părinţilor;
- Ascultarea opiniei copilului şi luarea în considerare a acesteia, ţinând cont de vârsta şi gradul său de maturitate;
- Asigurarea stabilităţii şi continuității în îngrijirea, creşterea şi educarea copilului;
- Respectarea identității culturale, etnice, religioase şi lingvistice a beneficiarilor;
- Claritate în luarea oricărei decizii cu privire la copil;
- Promovarea parteneriatului cu copilul, familia, structuri şi grupuri locale;
- Respectarea confidențialității informațiilor despre beneficiari.