Timpul liber poate fi interpretat în moduri diferite, fie că-i vorba de vacanțe, weekend-uri, ore neplănuite, pandemii sau vară, fiecare din aceste ocazii presupune o decizie interioară de a petrece timpul.
Iluzia timpului liber
În psihologia umană s-a observat că există un calcul eronat a viitorului, astfel că ai putea să cântărești greșit timpul rămas la dispoziție, respectiv există riscul sporit să nu reușești ceea ce ți-ai propus. Cred că fiecare din noi știe acele ocazii când totul rămâne pe ultima zi și ne promitem de fiecare dată că nu se va mai repeta. Pentru asta este foarte important o plănuire pas cu pas, prin care să realizăm echilibrat tot ceea ce ne-am propus. Realizarea echilibrată înseamnă perseverare calculată armonizată cu multe activități de relaxare și recreare.
Dacă ne referim la adolescenți, printre cele mai relaxante activități putem menționa: jocurile de calculator, vizionarea TV (filme/seriale) , distracția cu gașca, navigarea pe internet și hobby.
În loc de calculator și TV
Dacă totuși preferi să petreci timpul la calculator, atunci ai putea să înveți a edita unele poze sau video-uri folosind programe profesionistă. Cu siguranță că o să-ți prindă bine în viitor. Posibil să înțelegi cât de mult ți se potrivește editarea sau poate să înțelegi contrariul.
Dacă îți place să vizionezi filme și TV ai putea să îți îndrepți atenția asupra filmelor documentare, științifice, geografice, istorice ce au un mesaj educațional și conținut benefic. Sunt foarte multe filme ce le poți viziona în mod gratuit referitor la domeniile menționate.
Pentru dezvoltarea socială alege să participi la workshop-urile care îți stau la dispoziție, fie că sunt online sau offline. Găsești multe evenimente gratuite pe facebook la care poți participa ( de exemplu: Cariera Mea ; youth.md; diez.md, planeta voluntarului etc).
La fel găsește oportunități de voluntariat, este o opțiune foarte interesantă prin care ai putea să îți îmbunătățești abilitățile sociale și leadership.
Cărțile audio: ca alternativă la lectură poți alege cărțile audio care în ultima vreme tot devin mai ușor de accesat. Este o activitate de dezvoltarea atenției auditive și memoriei auditive. Mai mult ca atât, ai la dispoziție Teatrul radiofonic pe youtube care oferă înregistrări audio cu cărți înscenate într-o modalitate foarte atractivă.
La fel nu uita de creativitate, o abilitate ce îți va aduce multă adaptare în orice situație Iată câteva exemple prin care poți să-ți dezvolți creativitatea în timpul liber:
- Compune poezii;
- Creează muzică;
- Scrie texte;
- Inventează jocuri de societate pentru prietenii tăi;
- Desenează;
- Îmbină într-un mod nou obiectele vechi ;
- Inventează idei interesante de a petrece timpul cu prietenii.
Exemple prin care ai putea să îți stimulezi procesele intelectuale:
- Exerciții matematice de diferite nivele;
- Jocuri online pentru atenție;
- Rezolvarea labirinturilor online/pe foi/ sau compune-le cu mâna ta;
- Găsește cuvintele printre literele încâlcite;
- Găsește logica cuvintelor – sortează-le după domeniu;
- Teste IQ ;
- Puzzle ;
- IQ puzzle ;
- Citește filosofie pentru copii.
Asumă-ți obișnuințe prielnice
Preponderent încearcă să îți impui unele activități într-un mod cât mai regulat care se vor transforma în timp în obișnuințe. Cu cât mai multe obișnuințe benefice dezvoltării îți vei asuma cu atât mai probabil să îți petreci timpul mai prudent. Iată câteva exemple:
- Să acord jumătate de oră pe zi lecturii;
- Odată pe săptămână să acord timp pentru fiecare obiect în parte ;
- Să fac sport regulat;
- Zilnic să mă interesez despre sfaturi generale privind sănătatea (inima, ficatul, dinții etc);
- Să citesc măcar o carte pe lună;
- Să privesc zilnic cel puțin o lecție educativă oferită de site-ul educație online;
- În fiecare săptămână să aflu despre biografia unei persoane de succes.
Descoperă-ți talentul și investește-l
Cu siguranță că ai un domeniu care te atrage mai multe decât altele, pune accent pe prețul tău interior și lansează-te în lume cu ce ai mai bun înzestrat. Nu aștepta facultatea sau colegiu, din timp progresează și dezvoltă-ți talentul. Indiferent că este vorba de muzică, IT, psihologie, inginerie etc:
- De exemplu dacă preferi IT poți încerca să înveți limbajul java sau alte programe;
- Dacă te atrage muzica poți începe să înveți la un instrument muzical;
- Dacă te atrage psihologia începe să citești psihologie generală, să înveți despre gesturi și aplică unele teorii în viața personală;
- Dacă preferi istoria citește mai multă istorie, privește filme istorice etc;
- Dacă preferi sportul antrenează-te regulat, caută informații de la marii sportivi și află tainele lor care ți-ar fi de folos;
- Dacă ai vrea să devii profesor citește psihologie, metode de predare, abilități sociale etc;
- Dacă vrei să fii designer caută informații despre domeniu, încearcă să dezvolți desenul .
Vizionează prezentarea atașată pentru a te informa mai mult despre cum poți să-ți valorific timpul liber. La fel poți să-i cunoști pe Vasile și Mihai care sunt două tipuri de elevi și alege cu care din ei ți-ar place să te identifici.
Nu uita că Cel mai sigur viitor este atunci când ți-l creezi tu!!!
Eu în timpul liber mă joc jocuri s au ies pe afară la o plimbare