Vezi cum au realizat activitatea de follow-up participanții proiectului TIMP
- joi, 22 martie 2018
- Publicată în: Noutăţi

„Ceea ce nu s-a întâmplat niciodată, poate fi mâine”, pornind de la acest principiu participanții proiectului „T.I.M.P. (Tineri Informare Motivare Participare) și-au suflecat mânecile și au realizat prima temă de acasă și anume instruirea a unui grup de tineri, potențiali voluntari în domeniul „Voluntariatului și activismului comunitar”.
Activitățile au avut loc în perioada 26 februarie-15 martie 2018, în 12 comunități ale Republicii Moldova: mun. Chișinău, com. Băcioi, Varnița, Bălți, Șoldănești, Ungheni, Cahul, Drochia, Fălești, Ștefan Vodă, r. Călărași, com. Sipoteni și mun. Bălți, s. Albinețul Vechi.
Training-urile au fost realizate cu mult entuziasm de către beneficiarii noștri, iar rezultatul este pe măsură: 12 activități și aproximativ 250 de persoane instruite care s-au implicat cu mult suflet și creativitate.
„Scopul meu a fost ca participanții să învețe și ulterior să organizeze activități atractive pentru copii și tineri, fiind motivați să activeze ca voluntari în diferite proiecte de mobilizare comunitară”, susține Ana Lipsiuc, asistent social, Centrul pentru Protecția Copilului și Familiei, Fălești.
Liubovi Bodarev, din orașul Edineț, ne-a comunicat că la finalul activității, tinerii participanți au menționat:
– „…lucrez cu oamenii… Şi îi ajut să zâmbească şi să creadă că toți suntem alături de ei. Mă implic şi simt că voluntariatul ne poate face mai buni, ne face să gândim pozitiv şi să vedem lucrurile altfel.”
– „…Avem timp să facem de toate pentru noi. Voluntariatul ne îndeamnă să ne aplecăm spre cel ce are şi mai mare nevoie de ajutorul, timpul şi zâmbetul nostru.”
„Sper că la training am fost destul de convingătoare în cele ce privește voluntariatul, pentru a le da un mic imbold spre o mare schimbare tinerilor din comuna Sipoteni.”, spune doamna Tatiana Sandu director adjunct, Liceu.
La Șoldănești, în cadrul Casei de Creație, dna Tatiana Vrăjitorul a descoperit, că deși cele două noțiuni de voluntariat și activism civic par a fi destul de cunoscute, participanții la training au aflat lucruri interesante și utile. Mai mult, aceștia susțin că schimbarea în comunitate începe de la fiecare în parte și este posibilă anume prin implicare.
„Împreună cu consilierii de probațiune, specialiștii de direcții, tineri practicanți și voluntari din cadrul Birourilor de Probațiune din mun. Chișinău, am pus în discuție importanța voluntariatului în rândul tinerilor, cât de benefic este să treci din zona de confort, la ce te poate inspira activismul civic și cât de frumos este atunci când te împarți cu fapte bune.”, a comunicat Victoria Colțun, specialist principal a Direcției resurse umane al Birourilor de Probațiune din mun. Chișinău.
De un alt fel de team building au avut parte tinerii din Cahul, alături de Locotenentul Major DSE, dl Gheorghe Hanganu: „Una dintre misiunile care i-a captivat cel mai mult pe participanții la training a fost aplicarea manevrelor de resuscitare pe manechine. Echipele formate din câte 3 – 4 persoane urmau să readucă la viață o persoană cu stop cardio-respirator, fiecare membru al echipei având rolul lui în echipă.”
Iar pentru tinerii din s. Albinețul Vechi voluntariatul a luat așa o conotație ca: generozitate, responsabilitate și implicare, a adăugat Irina Jitaruc, învățătoare.
Și „Anticafenaua” din orașul Bălți a încercat să transmită către tineri mesajul că prin voluntariat, viața e Altfel, alături de Marius Guțu.
Maria-Victoria Racu, în cadrul temei de acasă a lucrat cu 30 de tineri din com.
Băcioi: „Am încercat împreună, prin intermediul celor 6 pași ai dezvoltării Activismului Civic să ajungem la pasul final – să privim înainte și să reflectăm. În acel moment i-am văzut implicați, dornici de schimbare și argumentați în răspunsuri. Am încercat și metoda Brainstorming, și Starbusting. Am învățat împreună că: Nu există întrebare stupidă – există lipsă de informare.”
Iar dna Svetlana Budiștean în satul Varnița și dl. Alexandru Topolenco în orașul Ștefan Vodă, prin această primă activitate de informare, au demarat o campanie de selectare a voluntarilor, pentru etapa II a proiectului și anume, realizarea unei activități de voluntariat comunitar.
Amintim că Proiectul „T.I.M.P (Tineri Informare Motivare Participare)” este implementat de către Fundația pentru Educația Non-Formală în parteneriat cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret și Centrul Republican al Voluntarilor, cu suportul financiar al Solidarity Fund PL în Republica Moldova, în cadrul Programului de Granturi „ВЗЛЁТ” 2018, cu suportul Visegrad Fund.
Scopul proiectului fiind creșterea gradului de implicare și participare a tinerilor la dezvoltarea comunitară în Republica Moldova.
Nu uitați că Toate sunt bune la timpul lor.(Sofocle) Urmăriți succesele participanților noștri în pozele ce urmează!