/media/2024/04/05/2024040511194343_310504256_419545280296674_1883263034028368638_n-ezgif.com-resize.jpg

Clubul Voluntarilor ARTICO

Clubul Voluntarilor ARTICO este o direcție creată de către Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO în septembrie 2015, ce are drept scop facilitarea dezvoltării personale şi sociale a tinerilor, oferirea unui sprijin în realizarea potenţialului, obținerea cunoştinţelor, abilităţilor şi aptitudinilor necesare pentru implicarea acestora în societate; integrarea voluntarilor în procesul de elaborare, implementare, promovare şi multiplicare a politicilor, strategiilor, metodologiilor și instrumentelor concrete, cu caracter inovativ şi pragmatic, ce vor fi îndreptate pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii tinerilor.

Misiunea Clubului este de a consolida şi dezvolta programul de voluntariat pentru tineri axat pe dezvoltarea competenţelor cheie ale tinerilor pentru învățarea pe parcursul întregii vieți prin diverse strategii, cu accent pe dezvoltarea competenţelor multilingvistice, digitale, personale, sociale şi de a învăţa să înveţi, cetăţeneşti, antreprenoriale, de sensibilizare şi expresie culturală.

Pentru realizarea scopului și atingerea misiunii, Clubul își organizează și desfășoară activitatea pe următoarele direcții de implicare a voluntarilor:

a
Echipa Proiecte

În cadrul Echipei Proiecte, voluntarii au următoarele atribuții:

 1. organizarea instruirilor, training-urilor pentru fiecare direcție de implicare a voluntarilor (design grafic, copywriting, photographing, marketing, abilități de comunicare, scriere de proiecte etc.) în scopul încurajării creșterii performanței, inovării și creativității;

 2. implementarea și organizarea evenimentelor/proiectelor incluse în programul anual de voluntariat al Clubului, folosind metode de educație non-formală;

 3. scrierea proiectelor și obținerea granturilor;

 4. organizarea team building-urilor, evenimentelor și activităților cu scop educativ și interactiv destinate voluntarilor, în scopul transformării grupului într-o echipă dispusă să colaboreze eficient pentru a atinge obiectivele programului de voluntariat al Clubului.

b
Echipa Mass-Media

În cadrul Echipei Mass-Media voluntarii au următoarele atribuții:

 1. conceperea unui design al bannerelor, imaginilor cover, diplomelor etc.;

 2. editarea, prelucrarea imaginilor, pozelor din cadrul evenimentelor pentru postările pe paginile Clubului (Facebook, Instagram, pagină web);

 3. editarea videoclipurilor, video-urilor post eveniment ale Clubului;

 4. asigurarea foto și video a evenimentelor/proiectelor Clubului;

 5. scrierea, redactarea unor texte, articole pentru paginile de socializare ale Clubului;

 6. monitorizarea și informarea cu privire la reflectarea activităților Clubului în mass-media, facilitarea accesului publicului larg la informația Clubului;

 7. asigurarea transparenței în activitatea Clubului, prin informarea activă a societății privind direcțiile de implicare, evenimentele, proiectele acestuia.

Pe lângă direcțiile de implicare a voluntarilor sus-menționate, voluntarii se implică în activitatea subdiviziunilor Centrului ARTICO, care este foarte importantă, plus experiența de neuitat. 

Totodată, Centrul ARTICO dispune de Certificat de Acreditare, oferit de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, drept Instituție Gazdă a Activității de Voluntariat. Acest fapt permite să oferim voluntarilor atât Carnet, cât și Certificat Nominal de Voluntariat. Astfel, timp de 9 ani, în cadrul Centrului ARTICO au fost implicați cca 2.000 de voluntari cu Contract de Voluntariat și 1.000 de voluntari cu implicare periodică.

De asemenea, Centrul ARTICO este acreditat în cadrul Corpului European de Solidaritate, factor care permite încadrarea voluntarilor internaționali în echipa noastră, cât și implicarea voluntarilor ARTICO în proiectele Erasmus+. 

Voluntarii din Clubul Voluntarilor ARTICO formează o echipă unită, activând și susținându-se reciproc în orice situație. Pe parcursul timpului petrecut împreună, se creează relații strânse de prietenie și încredere între aceștia, ceea ce rezultă la o colaborare eficientă și timp petrecut într-un mod util și plăcut.

Pentru a deveni membru al Clubului Voluntarilor ARTICO, ne puteți contacta la adresa de e-mail: clubul.voluntarilor@artico.md sau la nr. 069 346 983.

Urmează-ți visul alături de Clubul Voluntarilor ARTICO!

Coordonator de Voluntari - Zmuncilă Loran

E-mail: loran.zmuncila@artico.md 


Pentru a deveni membru al Clubului Voluntarilor ARTICO, ne puteți contacta:
leader_image
Loran ZmuncilăConducător

Ultimele recenzii

bg
pers
Golovatenco Andreea
„Activitatea la ARTICO mi-a oferit numeroase oportunități care au contribuit la formarea mea. De la voluntari până la invitații de la evenimente, am cunoscut oameni care au ajuns să aibă un mare impact asupra mea. Am reușit să observ importanța verticalității și am văzut empatia ca un mecanism ce simplifică lucrul în echipă.”
bg
pers
Drucec Teodora
„Clubul Voluntarilor ARTICO mi-a oferit oportunitatea de a înțelege ce îmi place să fac și de a mă cunoaște pe mine însămi. Pe lângă acest lucru, am ocazia să lucrez într-o echipă de oameni frumoși la suflet, prietenoși și inteligenți… Cu siguranță experiența mea la ARTICO va continua și în anul ce urmează, pentru că aici mă simt împlinită și fac ceva util pentru a contribui la prosperarea societății în care trăim.„
bg
pers
Pavlinciuc Nona
“Una dintre cele mai bune perioade ale vieții mele a fost activitatea mea în calitate de voluntar în cadrul ARTICO. Aici am învățat că, indiferent de situație, ai oameni de nădejde în preajmă, care sunt gata să îți ofere toată susținerea necesară. Pot spune cu certitudine că, odată ce ai scopul de a răspândi valori și emoții pozitive prin intermediul voluntariatului, viața capătă culoare, iar sufletul prinde aripi.“

Cadrul legislativ

Hotarâre nr. 158 din 12.03.2012 cu privire la implementarea legii voluntariatului nr. 121 din 18 iunie 2010
Ghidul coordonatorului de voluntari din RM
Regulament intern de organizare și funcționare a activității de voluntariat din cadrul Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO
Legea nr. 121 cu privire la voluntariat
Certificat de Instituție Gazdă a Activității de Voluntariat